Ne sıklıkla diş fırçamı değiştirmeliyim?
3 ayda bir diş fırçamızı değiştirmeliyiz. Bunun nedeni yıpranan fırça kılları etkin plak kaldıramaz ve de diş etlerine zarar verebilir. Ayrıca fırçanın üzerinde biriken mikroorganizmaların ağıza taşınması söz konusudur. Bu nedenlerden dolayı fırçamızı önerilen sıklıkta değiştirmeliyiz.
Diş taşlarını temizletmek zararlı mı?
Diş taşlarını temizletmek aksine faydalı bir işlemdir. Temizleme esnasında normal şartlarda ağrı ve acı duyulmaz fakat diş eti problemi ileri boyuttaysa diş eti çekilmesine bağlı açığa çıkan diş kökü yüzeylerinde hassasiyet duyulabilir. Ödemli ve kırmızı diş etlerinde temizleme esnasında kanama olabilir. Diş taşları temizlenmediği takdirde birikmeye devam ederek diş eti çekilmelerinin artmasına destek doku ve kemik kaybına yol açarak dişlerin sallanmaya başlamasına sebep olur.
Kanal tedavisi kaç seans sürer?
Kanal tedavisi genelde 1 veya 2 seansta biter. fakat dişte akut veya kronik enfeksiyon varsa diş kökünde daha uzun süre dezenfektan ilaç bekletmek gerektiğinden işlem birkaç seans sürebilir.
Her 20 yaş dişi çekilmeli mi?
20 yaş dişlerinde problem çıkıp çıkmayacağını önceden bilmek her zaman mümkün olmaz. Problem ortaya çıktığında normal dişlere göre daha çok rahatsızlık verici olur. Ağrı, çene köşesinde şişlik, yutkunma güçlüğü, ağız açıklılığında kısıtlılık gibi sorunlar en sık görülen şikayetlerdir. Bu belirtiler veya çürük varsa dişin çekimine karar verilir.
Dolgunun ömrü ne kadardır?
Dolgunun ömrünü bir çok faktör belirler. Çürüğün bulunduğu bölge, dişteki madde kaybı miktarı, hasta da diş sıkma gibi kötü alışkanlıkların olup olmaması, hastanın ağız hijyeni, dolguyu yapan hekimin bilgi ve becerisi, dolgu malzemesinin kalitesi gibi faktörler dolgunun ömrünü belirleyen başlıca faktörlerdir.
Dişte lekelenme neden olur? Nasıl giderilir?
Düzenli bir şekilde diş bakımını gerçekleştirmeyen, günlük olarak tükettiği besinler sonrasında diş temizliğini yapmayan ve dişlerine zarar verecek nitelikte besin tüketimi yapan kişilerde zamanla diş lekeleri meydana gelecektir. Yüzeysel lekelenmeler diş temizliği ile giderilebilirken, kalıcı olarak değişen diş rengini açmak için beyazlatma işlemi yapmak gerekir.